>

Relaterade personer

Thomas Ogard

David Klose

Simon Wilkens

Relaterade verksamhetsområden

Tvistelösning Immaterialrätt IT/Tech Marknadsrätt

16 januari 2025 · Event

Seminarium 13/2: Mötet mellan AI och kreativ intelligens – en oundviklig konflikt?

AI kan effektivisera och skapa nya produkter, men det är viktigt att förstå riskerna. Vi bjuder in till ett seminarium där du får insikter och tankesätt kring hur du kan integrera AI i din verksamhet på ett hållbart sätt.

Den ökade användningen av AI ställer företag inför nya frågor kring transparens, ansvar och regelverk. När ett AI-verktyg implementeras ställs höga krav på riskmedvetenhet och tillvägagångssätt.

Många organisationer skapar värde genom kreativ intelligens, som innovationer och design. För att skydda detta används upphovsrätt, patent och designskydd, men det kan vara svårt att definiera rättigheterna exakt. Detta kan leda till konflikter och ställer krav på användaren.

Hur säkerställs AI används på ett sätt som tar hänsyn till både egna och andras immateriella rättigheter? Går det att använda sig av AI på ett sätt som maximerar värdet samtidigt som man minimerar riskerna för tvister och andra konflikter?

Seminariet inleds med en föreläsning där du får en översikt av regelverken tillsammans med praktiska exempel på hur reglerna kan påverka en verksamhet. Därefter bjuder vi in till ett panelsamtal med experter som delar med sig av sina erfarenheter kring AI och immateriella rättigheter.

Panelsamtalet kommer att kretsa kring frågor som

  • Hur kan företag arbeta strategiskt för att både skydda och kommersialisera sina immateriella rättigheter? 
  • Hur kan skapare och användare av AI-tjänster säkerställa att de inte gör intrång i andras rättigheter?
  • Hur kan olika aktörer implementera strategier för att minska risken för rättstvister? 

Paneldeltagare är

  • Ulrika Wennersten
    Universitetslektor och docent i civilrätt, Lunds universitet
  • Olof Espmarker
    General Counsel på Inter IKEA Group
  • Rickard Hellner
    Ansvarig för Customer Success på Norstedts Juridik

Med det här seminariet riktar vi oss till dig som både vill förstå de juridiska aspekterna av AI och hur du kan anpassa användningen på ett strategiskt sätt utifrån gällande regler.

Deltagande på seminariet är kostnadsfritt. För att delta behöver du anmäla dig via formuläret nedan.

Seminariet är nu fullbokat. För att komma med på väntelistan, mejla namn och eventuell specialkost till emelie.andir(at)mollwenden.se.

Varmt välkommen!

AI och immateriella rättigheter – agenda

  • AI och dess betydelse: Vilka regelverk gäller när AI blir en del av fler verksamheter?
  • Vilka krav på transparens, kvalitetssäkring och möjlighet till granskning behöver er verksamhet förbereda för?
  • Exempel på AI-relaterade tvister: Vilka olika scenarier/konflikter kan uppstå i samband med att AI används?
  • Verktyg för att förebygga och hantera möjliga scenarier

Program 

16:00 – Kaffe och nätverkande
16:30 – Presentation: En översikt över AI, immateriella rättigheter och tvister
17:00 – Panelsamtal: AI och immateriella rättigheter – avvägningar och avgränsningar
17:45 – Förfriskningar och nätverkande

Talare

Thomas Ogard, Advokat och delägare

Thomas Ogard

Thomas Ogard leder Moll Wendéns tvistlösningsgrupp. Han är specialiserad på kommersiell tvistlösning i både skiljeförfarande och allmän domstol, med särskild erfarenhet av angrepp på företagshemligheter och intrång i immateriella rättigheter.

David Klose, Advokat och delägare

David Klose

David har över 20 års erfarenhet av juridisk rådgivning till svenska och internationella företag, främst gällande avtal, investeringar och immaterialrättsliga frågor. Han har också lång erfarenhet av rådgivning till nystartade företag och entreprenörer som bygger framtidens företag. Davids arbete omfattar också att företräda kunder i kommersiella tvister i skiljeförfaranden och inför domstol.

Simon Wilkens, biträdande jurist

Simon Wilkens

Simon Wilkens är advokat på Moll Wendén och specialiserad på dataskydds- och integritetslagstiftning. Simon har hjälpt ett brett spektrum av klienter, allt från startups till multinationella företag, med ett kanske ännu bredare spektrum av frågor, att navigera genom de komplexa lagkraven för dataskydd.

Paneldeltagare

Ulrika Wennersten, Universitetslektor och Docent i civilrätt, Lunds universitet

Ulrika Wennersten är universitetslektor och docent i civilrätt vid Lunds universitet. Hon disputerade med avhandlingen ”Immaterialrätt och skydd av samhällsideal ”som behandlar upphovsrättslagens klassikerskydd och moralundantagen i varumärkesrätten, mönsterrätten och patenträtten – bestämmelser som grundar sig på ett kollektivt samhällsintresse snarare än enskilda intressen.

Ulrika Wennersten har ett särskilt intresse för forskningsfrågor inom immaterialrätt, medierätt, underhållningsjuridik, konstjuridik, marknadsföringsrätt och mänskliga rättigheter. För närvarande forskar hon om skyddet för fotografier i ett digitaliserat samhälle och om fotografier som en del av vårt gemensamma kulturarv.

Olof Espmarker, General Counsel på Inter IKEA Group

Olof Espmarker är chefsjurist inom Inter IKEA-gruppen, som bland annat äger rättigheterna till IKEA-konceptet och utvecklar produktsortimentet. Han har arbetat på IKEA de senaste åtta åren, och har innan dess en bakgrund som advokat.

Olof är specialiserad inom IT och immateriella rättigheter och följer löpande frågor relaterade till AI. Regelefterlevnad upptar en stor del, men Olof tycker även att kopplingen till immateriella rättigheter är spännande och komplex. En fråga han följer nära just nu är om AI-genererat resultat överhuvud taget kan ge upphov till immateriella rättigheter. 

Rickard Hellner, ansvarig för Customer Success på Norstedts Juridik

Rickard har en lång och bred erfarenhet som managementkonsult men har de sista tio åren uteslutande arbetat med frågan hur mjukvaruleverantörer kan maximera värdeskapandet i sina leveranser. Rickard har under 2024, precis som hela Customer Success-avdelningen, arbetat nära det team som utvecklat JUNO AI för att säkerställa att satsningen lever upp till våra kunders högt ställda krav på säkerhet, transparens och opartiskhet.