På treårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina antog EU sitt sextonde sanktionspaket mot Ryssland. Under de tre år som gått har omfattande sanktioner och utökade exportkontroller införts. Skärpta straff och nya krav på interna efterlevnadsprogram ställer nu högre krav på företag och dess ledning.
Ny lag om internationella sanktioner och risk för påföljder
Överträdelser av internationella sanktioner, såsom de i Rådets Förordning (EU) 883/2014 (”Rysslandsförordningen”) och Rådets Förordning (EG) 765/2006 (”Belarusförordningen”), kan leda till både fängelse och böter – påföljder som nu väntas skärpas ytterligare.
Den 30 januari 2025 överlämnade regeringen ett förslag om en ny lag om internationella sanktioner till Lagrådet. Den nya sanktionslagen föreslås träda i kraft den 20 maj 2025 och innefattar:
- Skärpta straff för överträdelser av internationella sanktioner
- Utvidgat straffansvar, inklusive kriminalisering av ringa överträdelser, samt kriminalisering av försök och medhjälp till vissa sanktionsbrott
EU:s sextonde sanktionspaket
Den 24 februari 2025 antog EU ett omfattande sanktionspaket med ekonomiska och individuella restriktiva åtgärder. Paketet innehåller bland annat:
- Utökade restriktioner för export av varor som stärker Rysslands industriella kapacitet
- Minskade undantagsmöjligheter från exportförbud
- Sanktioner mot Belarus, som i stora delar speglar de som införts mot Ryssland
Krav på ”no re-export clauses” vid export utanför EU
För att motverka att sanktionsbelagda varor exporteras till tredjeländer och därifrån vidareexporteras till Ryssland, har Rysslandsförordningen och Belarusförordningen infört krav på att exportörer inom EU inkluderar en ”no re-export clause” i sina avtal.
- Från den 1 januari 2025 måste alla avtal som omfattar försäljning, leverans, överföring eller export av sanktionsbelagda produkter och teknik innehålla en klausul som förbjuder vidareexport till Ryssland och Belarus, oavsett när avtalet ingicks.
- Från den 26 december 2024 måste även avtal som gäller försäljning, licensiering eller överföring av immateriella rättigheter eller företagshemligheter kopplade till sanktionsbelagda produkter innehålla en sådan klausul. För avtal ingångna före den 25 juni 2024 träder skyldigheten i kraft den 26 juni 2025 eller vid avtalets sista giltighetsdag, beroende på vilket som inträffar först.
Nya krav på interna efterlevnadsprogram – även för dotterbolag utanför EU
Sedan den 26 december 2024 gäller striktare regler för EU-baserade företag som exporterar sanktionsbelagda produkter till tredjeländer. Dessa verksamheter måste nu:
- Identifiera och analysera risker för att deras produkter kan omdirigeras eller vidareexporteras till Ryssland eller Belarus
- Införa interna riktlinjer och kontroller för att förhindra förbjuden vidareexport
- Säkerställa att även dotterbolag utanför EU efterlever motsvarande krav
Vad betyder detta för företagen?
De nya reglerna innebär ökade krav och risker för företag och dess ledning. Bristande efterlevnad kan nu leda till hårdare påföljder och straffansvar.
För att minimera riskerna bör företag:
- Uppdatera sina avtal enligt de nya sanktionsreglerna
- Implementera interna efterlevnadsprogram och förstärka sina kontrollsystem
- Utbilda personalen om de senaste kraven
Med EU:s skärpta sanktioner och den föreslagnasvenska sanktionslagen ökar både tillsyn och påföljder. Företag som inte anpassar sig riskerar allvarliga konsekvenser.