Hösten 2016 påbörjade Byggandets Kontraktskommitté (BKK) revideringen av standardavtalen AB 04 och ABT 06. Den 15 oktober 2024 blev de reviderade standardavtalen till slut klara för remiss. Vad innebär detta och vad kan vi förvänta oss under 2025?
Sedan hösten 2016 har BKK arbetat med att uppdatera de befintliga standardavtalen för att bättre möta dagens krav och förväntningar inom byggsektorn. Målet är att skapa avtal som är mer anpassade till moderna byggprojekt och som reflekterar aktuella rättsliga och tekniska förhållanden.
Remissprocessen och hållpunkter
Arbetsnamnen för de nya avtalen är AB 25 och ABPU 25 och förhoppningen är att avtalen ska komma ut i slutliga versioner under 2025. Remissrundan pågår från den 15 oktober 2024 till den 28 februari 2025. Därefter ska BKK slutbereda inkomna synpunkter och fastställa den slutliga utformningen innan avtalen kan ges ut.
Baserat på tidigare erfarenheter beräknar BKK att avtalen kommer vara färdiga sommaren 2025. Efter att ha tagit del av remissutgåvorna kan vi konstatera att det kvarstår en del arbete och att avtalen skulle vara klara till sommaren känns i nuläget optimistiskt.
Parallell användning av avtal
När de nya standardavtalen har getts ut kommer det dröja ytterligare en tid innan avtalen börjar användas. Avtalen kommer inte få genomslag innan branschen hunnit bekanta sig med de nya standardavtalen och det kommit ut nya utgåvor av övriga standarder och avtal (AMA, AB-U, osv) som är anpassade efter de nya reglerna.
Eftersom det inte finns någonting som hindrar att branschen fortsätter använda AB 04/ABT 06 även efter publiceringen av de nya standardavtalen kan vi alltså förvänta oss att det kommer fortsätta komma ut förfrågningar som hänvisar till de gamla standardavtalen.
Vi kommer också att leva med AB 04 och ABT 06 parallellt med de nya avtalen under många år tills pågående entreprenader avlämnas och efterföljande garanti- och ansvarstider löper ut.
Remissutgåvornas innehåll – strukturella och materiella förändringar i avtalen
Remissen är öppen för alla och BKK:s uttalade förhoppning är att branschen ska utnyttja möjligheten att lämna synpunkter och att remissrundan ska resultera i att de slutliga versionerna av de nya standardavtalen verkligen blir ”branschens avtal”. Remissutgåvorna ger dock en bild av BKK:s ambitioner med uppdateringen.
Remissutgåvorna innehåller stora strukturella förändringar. Som exempel kan följande noteras:
- AB 25 blir betydligt längre än tidigare version, 61 sidor i stället för tidigare 39 sidor
- Remissutgåvorna har en ny kapitelindelning och ett moderniserat språk
- Kommentarstexterna har inarbetats i avtalstexten eller tagits bort
- Relevant domstolspraxis har arbetats in i avtalstexten
Vad gäller det materiella innehållet innehåller remissutgåvorna mycket som vi känner igen från tidigare versioner av standardavtalen. Som exempel på nyheter kan dock följande noteras:
- De väletablerade begreppen ”ÄTA-arbete” och ”hinder” försvinner och ersätts av ”ändringar” och ”avvikande förhållanden”.
- Ett ökat fokus på HMS (hälsa, miljö och säkerhet)
- En ny definition av fel införs och tillgängliga påföljder samt tidpunkten för när fel kan anses föreligga klargörs
- Regleringen av kontrollanmärkningar utvecklas och beställaren ges en möjlighet att åtgärda sådana under pågående entreprenad
- Beställaren få en uttalad rätt att stoppa arbeten under vissa förutsättningar
- Överbesiktning och väsentlig rubbning försvinner
- Hävningskapitlet får vissa klargöranden, särskilt vad gäller parternas möjlighet att agera vid anteciperat (förväntat) avtalsbrott
Betydande förändringar framöver
De nya standardavtalen innebär en stor omställning för beställare, entreprenörer och alla andra som förhåller sig till standardavtalen på daglig basis. Vi har redan märkt av en ökad efterfrågan på utbildningsinsatser och hjälp med att upprätta nya mallar för kontrakt, administrativa föreskrifter och underrättelser som följer de nya standardavtalen.
Om du har frågor eller behöver vägledning under övergången är du varmt välkommen att kontakta vårt team av specialister inom entreprenadjuridik.