Från och med den 1 januari 2025 gäller nya arbetsmiljöföreskrifter, AFS 2023:3. Dessa regler skärper byggherrens ansvar och tydliggör arbetsmiljökraven under hela byggprocessen. Här går vi igenom de viktigaste förändringarna och vad du som byggherre, projektör eller entreprenör behöver ha koll på.
Byggherrens ansvar för arbetsmiljö
På en byggarbetsplats utförs ofta parallella och riskfyllda arbetsmoment under tidspress, vilket kan öka risken för olyckor. Därför innehåller arbetsmiljölagen specifika regler för planering och genomförande av byggprojekt. Dessa lagar kompletteras av Arbetsmiljöverkets föreskrifter och allmänna råd om projektering och byggarbetsmiljösamordning. Den 1 januari 2025 trädde en uppdaterad version av föreskrifterna, AFS 2023:3, i kraft.
Kort om AFS 2023:3
De nya föreskrifterna gäller från och med den 1 januari 2025, men omfattar även projekt som redan har påbörjats. Därför kan arbetsmiljöarbetet i pågående projekt behöva justeras för att uppfylla de nya kraven.
AFS 2023:3 reglerar huvudsakligen skyldigheter för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare (Bas-P och Bas-U). Entreprenörer kan också beröras om de utses till byggarbetsmiljösamordnare eller agerar som byggherrens ställföreträdare i projektet.
Syftet med förändringarna är att göra regelverket mer tillgängligt, tydligt och lättare att förstå. Den röda tråden i AFS 2023:3 är att den som har möjlighet att förbättra arbetsmiljön också har skyldighet att göra det. En tydligare struktur har också införts för att klargöra ansvarsområden och uppgifter.
Viktiga aspekter att beakta vid upphandling av entreprenad:
Tidplanen
Tidsramen för byggprojekt är ofta kritisk, och förseningar kan medföra höga viten. Samtidigt kan en pressad tidplan öka risken för arbetsolyckor. Byggherren, som har det övergripande arbetsmiljöansvaret, måste säkerställa att byggtiderna är realistiska så att arbetet kan genomföras på ett säkert sätt.
Upphandling av konsulter
Byggherren ansvarar för att anlita projektörer med rätt kompetens och erfarenhet i förhållande till projektets storlek och komplexitet. Arbetsmiljökrav bör tydligt framgå redan i förfrågningsunderlaget. Dessutom ska byggherren säkerställa att konsulterna har tillräckligt med resurser för arbetsmiljöuppgifterna.
Tydlig gränsdragning
En central del av byggherrens ansvar är att säkerställa att det finns tydliga gränsdragningar mellan de olika aktörernas ansvarsområden, inklusive tidsplanering, arbetsområden och specifika uppgifter. Vid pågående byggprojekt inom samma område kan det även vara nödvändigt att samordna arbetsmiljöarbetet mellan olika byggherrar, till exempel när flera byggprojekt delar logistikytor.
Skyldighet att avbryta riskfyllda arbeten
Om ett arbete utgör en omedelbar och allvarlig fara för liv eller hälsa ska byggherren säkerställa att arbetet avbryts tills riskerna är åtgärdade. Vem som ska vidta åtgärder beror på riskens natur och vilken aktör som har möjlighet att hantera den. Nuvarande standardavtal (AB 04 och ABT 06) saknar en uttrycklig rätt för byggherren att avbryta entreprenadarbeten vid risk för liv och hälsa. I de föreslagna nya standardavtalen, AB 25 och ABPU 25, har denna rätt införts. Byggherrar som använder de äldre avtalen bör överväga att inkludera en klausul om detta för att undvika tvister.
Sammanfattning
Den nya AFS 2023:3 stärker byggherrens arbetsmiljöansvar och förtydligar skyldigheterna för projektörer, entreprenörer och arbetsmiljösamordnare. Arbetsmiljöverket har tagit ett steg i rätt riktning genom att göra reglerna mer lättlästa, och vi ser positivt på att BKK i sina remissutgåvor till AB 25/ABPU 25 lyfter arbetsmiljöfrågan.