>

16 november 2020 · Nyhet

Årets Medeonstipendiat tog emot pris under Världsdiabetesdagen

På världsdiabetesdagen den 14 november delades Medeonstipendiet på 50 000 kr ut. Årets stipendiat var Karl Bacos, forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum. 

Diabetes är en folksjukdom som ökar i hela världen. Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 422 miljoner personer har diabetes. Faktorer som spelar in i ökningen är att vi blir allt äldre, samtidigt som antalet överviktiga har ökat. Ytterligare faktorer som påverkar förekomsten av diabetes är ärftlighet, miljö och livsstil. 

Årets stipendiat, Karl Bacos, forskar på de insulinproducerande cellerna som utgör en liten del av bukspottskörteln. Forskningen handlar om att titta på hur molekyler som sitter på DNA:t, så kallade epigenetiska förändringar, påverkar genernas aktivitet och därmed cellernas funktion. Genom att titta på epigenetiska förändringar hoppas man hitta faktorer som påverkar risk och förekomst av diabetes. 

Hur känns det att ta emot Medeonstipendiet?

– Jättekul, det är en stor ära att bli nominerad! säger Karl. 

Hur kommer det sig att du fastnade för just det här området? 

– Jag har specialiserat mig inom diabetesforskning sedan jag doktorerade. Diabetes är en av våra största hälsoutmaningar och det ökar extremt fort. Det är redan en stor fråga som i framtiden kommer att bli ännu större för sjukvården, samhällsekonomin och individerna, vilket är en stimulerande utmaning.

Karl tror att vi kommer se mer specifika behandlingsformer i framtiden. 

– Det finns många subtyper av diabetes. Om man tar typ 2 som exempel: vi vet nu att individer med denna sjukdom kan delas in i olika grupper beroende på hur sjukdomsbilden ser ut. En optimal behandling kommer inte se likadan ut för dessa olika subgrupper, utan kommer vara beroende av gruppspecifika faktorer . 


Om Medeonstipendiet

Medeonstipendiet på 50 000 kronor delas ut av Medeon i samverkan med Moll Wendén Advokatbyrå till en lovande forskare på Clinical Research Centre en gång per år. De som hittills har blivit tilldelade stipendiet har varit forskare inom diabetesområdet.

Här kan du läsa mer om Medeonstipendiet.