>

Dag och tid: tisdagen den 10 oktober 2023, kl. 16:00
Plats: Moll Wendén Advokatbyrå, Stortorget 8, 211 34 Malmö

Tillsammans med Weibull M&A, rådgivare inom företagstransaktioner, bjuder vi in till ett seminarium om företagstransaktioner och trender på M&A-marknaden. Seminariet riktar sig till dig som är intresserad av att veta mer om de olika stegen som ingår i en transaktion samt vad man behöver tänka på när man funderar på att sälja sitt företag.

Agenda

Dörrarna öppnas kl 15:30 (kaffe serveras) och seminariet inleds kl 16.00. 17:15 avslutas seminariet och vi bjuder på mingel med förtäring. Här har du också chans att ställa frågor och prata med specialister om de olika delarna i en transaktion.

Anmälan

Mejla din anmälan till emelie.andir@mollwenden.se. Ange namn, företag, telefonnummer och eventuell specialkost. Seminariet är kostnadsfritt och vi bjuder på förtäring. Platserna är begränsade, först till kvarn gäller.

Varmt välkommen!

I år fyller Moll Wendén 20 år och det ska såklart firas! Senaste året har vi uppdaterat både lokaler och vår grafiska identitet. Nu vill vi bjuda in klienter, samarbetspartners och bekanta till oss för att uppmärksamma denna milstolpe.

Sedan start har vi hela tiden blickat framåt. Därför anordnar vi tre seminarier under hösten där vi tittar närmre på utvecklingen inom tre valda områden. Detta är det första seminariet i en serie om tre tillfällen:

Dag och tid: onsdagen den 20 september 2023, kl. 16:00 – 18:30
Plats: Moll Wendén Advokatbyrå, Stortorget 8, 211 34 Malmö

Bolagsstämman är formellt sett det högsta beslutande organet i ett aktiebolag. Det är också ett tillfälle för aktieägarna att möta andra ägare samt styrelse och företagsledning, vilket i längden ger en möjlighet att skapa förtroende och tillit för ledningen samt besluten som ledning fattar. Under pandemin var det inte möjligt att anordna fysiska bolagsstämmor under en tid varför många organisationer höll sina stämmor digitalt. Samtidigt som digitalisering erbjuder möjlighet att mötas på ett platsoberoende och flexibelt sätt tappar det digitala mötet attribut som det fysiska mötet är bättre på att uppfylla. 

Vilken roll spelar den fysiska bolagsstämman för företaget? I ett forskningsprojekt har Alexander Paulsson, Henrik Rahm, Peter Svensson och Niklas Sandell från Lunds universitet undersökt bolagsstämman och dess ritualer, kultur och normer. Under kvällen ger Peter Svensson och Henrik Rahm exempel på hur tillit och förtroende kan skapas och återskapas på bolagsstämmor. 

Dessutom kommer Henric Stråth, delägare på Moll Wendén och specialist inom det bolagsrättsliga området, att kort gå igenom förslaget om digitala bolagsstämmor som nu är på remiss. Vad behöver man tänka på innan man digitaliserar bolagsstämman?

Kvällen avslutas med förfriskningar och lättare förtäring. Alla deltagare kommer också att få med sig boken Bolagsstämman. Ritualer, kultur, normer och språk hem.

Anmälan är stängd. Mejla emelie.andir@mollwenden.se vid frågor om deltagande

Talare

Foto: Johan Persson

Henrik Rahm är docent i nordiska språk på Språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet. Hans forskning är framför allt inriktad mot språk i sociala sammanhang (diskursanalys). Just nu arbetar han i projektet Brott och moral i affärskulturen: En studie av konstruktioner av ekonomiska brott i rättegångsförhandlingar och ett annat projekt om statligt ägda företag och politisk-ekonomiska texter.

Foto: Pernilla Sjöström

Peter Svensson är docent inom marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han forskar främst inom området critical management studies. Han bedriver just nu forskning på finansiell kommunikation som årsredovisningar och bolagsstämmor. Just nu arbetar han i projektet Brott och moral i affärskulturen: En studie av konstruktioner av ekonomiska brott i rättegångsförhandlingar

Henric Stråth är advokat och delägare på Moll Wendén Advokatbyrå och är specialist inom det bolagsrättsliga området.

Anmälan är stängd. Mejla emelie.andir@mollwenden.se vid frågor om deltagande

Mötesplats Offentliga Affärer är en konferens och mötesplats för upphandlare och inköpare inom offentlig sektor. Den 27-28 september samlas deltagare från hela Sverige på Nackastrandsmässan i Stockholm för att ta del av det allra senaste inom offentliga affärer. Moll Wendén deltar i ett antal programpunkter och som utställare.

Är du intresserad av att delta?

Utöver två dagar fullspäckade med intressanta föreläsningar där du får tillgång till all ny och nödvändig kunskap för att du ska kunna göra ännu bättre offentliga affärer, kan du dessutom mingla i utställningen, nätverka och umgås med både oss och dina branschkollegor.

Använd vår kod ”SMART PARTNER” så bjuder vi på 1200 kronor rabatt på konferensbiljetter. 

Boka biljett här

Vi ser fram emot att träffa dig på plats!

Programpunkter med fokus på offentlig upphandling

Här nedanför kan du läsa mer om de programpunkter som vi är en del av, med fokus på offentlig upphandling och LOU. Vill du läsa om de andra programpunkterna eller konferensen i helhet kan du besöka Mötesplats Offentliga Affärers webbplats (öppnas i ny flik).

Det senaste inom hållbar offentlig upphandling

27 september kl. 14:30 – 15:00
Plats: Plenum

Klimatet är en av vår tids stora frågor och enligt FN:s globala mål, delmål 12.7, ska hållbara offentliga upphandlingsmetoder främjas, i enlighet med nationell politik och nationella prioriteringar. Hållbar offentlig upphandling utvecklas i hög takt och i denna programpunkt kommer vi att diskutera det senaste inom hållbar offentlig upphandling, ny och relevant lagstiftning samt konkreta tips och strategier för att främja hållbarhet. 

Whats hot, Whats not? – Välkomna till dag 2

28 september kl. 08:50-09:10
Plats: Plenum

Upphandlingsspanarna tar temperaturen på snackisarna i nutid, vad var buzzet från gårdagen? Vad pratade vi mest om och vad kommer dagens konferens att bjuda på. Ta del av en interaktiv nutidsspaning där du själv kan vara en del av panelen. Britt-Marie Mattsson leder panelen ihop med Vocean. 

Så vinner du fler anbud

28 september kl. 13:20 – 13:50
Plats: Anbudsscenen

Offentlig upphandling upplevs ofta som svårt och snårigt. Vi hjälper er att navigera rätt inför, under och efter anbudsgivningen och ger er därtill några goda tips och råd på vägen som ska hjälpa er förbättra er anbudsgivning och därmed vinna fler offentliga kontrakt. 

Kontakt på plats

Vi deltar gärna i både planerade och spontana möten – kom förbi vår monter eller hör av dig om du är på plats!

Catharina Piper

Catharina Piper, Advokat och delägare

Catharina Piper är advokat och delägare på Moll Wendén Advokatbyrå. Hon har mångårig erfarenhet av offentlig upphandling och därtill relaterad juridik. 

Catharina har flera gånger blivit rankad som en av de främsta och mest inflytelserika inom offentlig upphandling i Sverige och anlitas regelbundet som föreläsare och moderator på området. Catharina är en av medförfattarna till Lagkommentarerna om offentlig upphandling och upphandling inom försörjningssektorerna.

Gustaf Strand

Gustaf Strand, biträdande jurist

Gustaf Strand är biträdande jurist hos oss på Moll Wendén Advokatbyrå.

Han har flerårig erfarenhet av offentlig upphandling från såväl kommunal som statlig upphandlande myndighet.

Moll Wendén deltar i och anordnar ett antal programpunkter med fokus på offentlig upphandling under Almedalsveckan. Du kan läsa om våra programpunkter nedan, eller i Almedalsveckans officiella program (öppnas i ny flik). De programpunkter som sänds digitalt har även länkar till sändningen nedan.

På plats i Almedalen

På plats i Almedalen deltar våra experter inom offentlig upphandling. Vi deltar gärna i både planerade och spontana möten – välkommen att höra av dig om du är på plats.

Catharina Piper, advokat och partner
catharina.piper@mollwenden.se

Gustaf Strand, biträdande jurist
gustaf.strand@mollwenden.se

Emelie Andir, kommunikationsansvarig Moll Wendén
emelie.andir@mollwenden.se

Programpunkter i Almedalen

Kan smartare upphandling leda till sänkta kostnader och minskat klimatavtryck för offentlig sektor?

Dag och tid: onsdag 28 juni kl. 10:00 – 10:45
Plats: Strandvägen, H520, Offentliga Affärer

Bristande prioritet från ledning, kompetensbrist och oro för högre kostnader är de tre största hindren för offentlig sektor i omställningen till cirkulär IT-hantering enligt en ny undersökning. Men kan smartare IT-upphandlingar leda till minskade kostnader och klimatavtryck? Krävs beslut ovanifrån?

Trots ambitiösa klimatmål visar en rapport från Klimatpolitiska rådet att Sverige halkar efter i klimatarbetet och en ny undersökning från 3stepIT visar att offentlig sektor ligger efter privat sektor. För att lyckas behålla en position som hållbart föregångsland är en effektiv omställning till cirkulär ekonomi avgörande. Som det avfallsslag med störst klimatpåverkan har IT en särskild roll i denna omställning. En paneldiskussion kring hur omställningen kan göras möjligt kommer att ledas med utgångspunkt från resultaten i en kvantitativ undersökning bland beslutsfattare och påverkare inom IT-inköp i offentliga verksamheter.

Medverkande
Stefan Lindqvist, Affärsutvecklingschef, 3 StepIT
Catharina Piper, Advokat och delägare, Moll Wendén Advokatbyrå
Sebastian Nordgren, Inköpschef, Nacka kommun
Peter Nohrstedt, Hållbarhetschef, Adda inköpscentral

Länk till digital sändning

Lärdomar efter kris och krig – 10 upphandlingsmåsten inför framtida osäkra tider

Dag och tid: onsdag 28 juni kl. 13:00 – 13:30
Plats: Strandvägen, H520, Offentliga Affärer

Ständigt avlösande kriser innebär olika krav på upphandlande myndigheter och leverantörer. Vilka lärdomar kring upphandling kan vi dra från erfarenheter av våra senaste kriser?

Ett av nyorden från 2022 var permakris. Frasen innebär en serie av kriser, ett tillstånd av permanent kris, som ett sätt att beskriva omvärldsläget just nu. Kriser av olika slag har kraften att påverka både offentlig och privat sektor, i vissa fall även konjunkturen. Kriser kan också påverka hur organisationer gör affärer samt vilka varor och tjänster som köps in. I en kris kan det även finnas särskilda faktorer i omvärldsläget som behöver vägas in i beslutet – eller det faktum att man faktiskt inte vet hur framtiden kommer att se ut.

De senaste årens på varandra följande kriser har gett erfarenheter och lärdomar inom upphandlingsområdet som upphandlande organisationer och leverantörer kan dra nytta av. Under detta seminarium får du bl a ta del av erfarenheter och goda exempel kring upphandling under och efter en kris. Erfarenheterna har samlats i listan ”10 måsten efter krisen”.

Medverkande
Catharina Piper, Advokat och delägare, Moll Wendén Advokatbyrå
Gustaf Strand, Biträdande jurist, Moll Wendén Advokatbyrå

Länk till digital sändning

Maximera varje skattekrona med rätt offentlig upphandling

Dag och tid: onsdag 28 juni kl. 13:45 – 14:15
Plats: Strandvägen, H520, Offentliga Affärer

Offentlig upphandling omsätter ca 800 miljarder kronor årligen, ca 20% av BNP. Genom erforderlig och ändamålsenlig behovsanalys samt proportionerliga krav och villkor kan upphandlande myndigheter få ut mer effekt för varje enskild skattekrona.

Med exempel i verkliga upphandlingar diskuterar vi hur offentlig upphandling kan användas på ett mer kostnadseffektivt och mer ändamålsenligt sätt.

Medverkande
Catharina Piper, Advokat och delägare, Moll Wendén Advokatbyrå

Länk till digital sändning

Trendspaning inom offentlig upphandling – hur kan vi utveckla den offentliga affären?

Dag och tid: torsdag 29 juni kl. 10.00–10.45 
Plats: Warfsholms bageri, Södra Kyrkogatan 7 

Offentlig upphandling omsätter årligen 800 miljarder kronor. Det finns en stor köparmakt kring fördelningen av dessa kontrakt. Hur kan vi som medborgare och leverantörer få ut så mycket som möjligt för våra skattemedel? Kan den offentliga upphandlingen råda bot på de samhällsproblem vi ställs inför och hur kan vi uppnå den optimala balansen mellan samhällsnytta och konkurrens? 

Välkommen till ett samtal om betydelsen av offentlig upphandling och hur vi kan utveckla den offentliga affären. Hur kan vi öka attraktionskraften till offentliga affärer? Genomsnittet för antal inkomna anbud i offentlig upphandling är 5,4 och beställare och leverantörer har ett stort ansvar att bidra till ökad konkurrens. Vilka utmaningar kan uppstå vid integreringen av samhällsnyttiga kriterier och vilka potentiella lösningar kan vi gemensamt identifiera? Digitalisering och teknologi har förändrat och effektiviserat offentlig upphandling. Vilka trender kan vi utläsa och hur kan vi ta hjälp av digitalisering för att öka intresset och antal anbud i offentlig upphandling?  

Medverkande
Magnus Johansson, expert offentlig upphandling, Företagarna 
Inger Ek, generaldirektör, Upphandlingsmyndigheten 
Catharina Piper, advokat och delägare Moll Wendén Advokatbyrå

Vikten av offentliga kontrakt – hur kan du vinna fler upphandlingar?

Dag och tid: torsdag 29 juni kl. 14:00 – 14:30
Plats: Strandvägen, H520, Offentliga Affärer

Offentlig upphandling är ca 20% av BNP (800 mdr). Alla kriser ger olika krav på upphandlande myndigheter och leverantörer och när kriserna ökar blir offentliga kontrakt allt viktigare. Vilka lärdomar har vi från de senaste årens högkonjunktur och kriser som är viktiga inför framtida upphandlingar?

Medverkande
Catharina Piper, advokat och delägare
Gustaf Strand, Biträdande jurist

Länk till digital sändning

Personal som helt eller delvis arbetar på distans från utlandet? Internationell personal som arbetar på distans men då och då arbetar i Sverige? Vad gäller kring skatt, socialförsäkring, arbetsrätt?

Arbetslivet idag ser inte ut som det gjorde innan världen drabbades av covid-19. Pandemin påverkade oss alla i stor utsträckning, inte minst genom restriktioner och krav på arbete hemifrån. Många arbetsgivare tillåter idag i långt större utsträckning än tidigare att anställda arbetar från annan plats än kontoret. Vi har lärt oss att det, för många, fungerar utmärkt att arbeta hemifrån – eller varför inte från en semesterlägenhet i Spanien – men är det då så enkelt som det verkar?​​​​​​​

Välkommen att delta på ett webinarium där vi diskuterar de komplexa frågor som kan uppstå och såväl utmaningar som möjligheter i samband med arbete på distans från utlandet.

Agenda

Talare

Ebba Walberg Snygg, advokat och partner, Moll Wendén Advokatbyrå

Ebba Walberg Snygg, Advokat och partner

Ebba är expert inom arbetsrätt och arbetar främst med förhandlingar, omstruktureringar och internutredningar. Hon har även erfarenhet av kollektivavtalsförhandlingar på internationell nivå.

Gisela Sjödahl och Catarina Böös, Directors, Vialto Partners

Foto: Kristin Lidell

Gisela och Catarina är båda specialister inom internationell individbeskattning och socialförsäkring.

De har även omfattande erfarenhet av rådgivning avseende policy och processer inom global mobilitet och att hjälpa företag och individer i samband med utlandsuppdrag. 

Om senaste nyheterna, om utvärdering/prissättning, hur de senaste lagändringarna och avgöranden från Högsta förvaltningsdomstolen har påverkat upphandlingslandskapet samt senaste praxis.

Dag och tid: torsdagen den 1 juni 2023, kl. 08:30 – 09:30
Frukost serveras från kl. 08:00
Plats: Moll Wendén Advokatbyrå, Stortorget 8, 211 34 Malmö

Nu bjuder vi återigen in till ett kostnadsfritt frukostseminarium där våra upphandlingsspecialister presenterar centrala nyheter, praxis och områden som är av vikt vid offentlig upphandling.

Välkommen till ett kostnadsfritt frukostseminarium med våra upphandlingsspecialister, advokat Catharina Piper samt biträdande juristerna Gustaf Strand, Ulrika Norén och Marie Nilsson.

Seminariet är till för dig som arbetar och är intresserad av offentlig upphandling som t.ex. upphandlare eller leverantör.

På agendan torsdagen den 1 juni 2023 

Under frukostseminariet kommer vi att dela med oss av våra lärdomar och spaningar inom framför allt följande:

Frukost serveras från kl 08:00, seminariet pågår 08:30 – 09:30.

Varmt välkommen! 

Öppna anmälningsformulär

Talare

Catharina Piper

Catharina Piper, Advokat och delägare

Catharina Piper är advokat och delägare på Moll Wendén Advokatbyrå. Hon har mångårig erfarenhet av offentlig upphandling och därtill relaterad juridik. 

Catharina har flera gånger blivit rankad som en av de främsta och mest inflytelserika inom offentlig upphandling i Sverige och anlitas regelbundet som föreläsare och moderator på området. Catharina är en av medförfattarna till Lagkommentarerna om offentlig upphandling och upphandling inom försörjningssektorerna.

Gustaf Strand

Gustaf Strand, biträdande jurist

Gustaf Strand är biträdande jurist hos oss på Moll Wendén Advokatbyrå.

Han har flerårig erfarenhet av offentlig upphandling från såväl kommunal som statlig upphandlande myndighet.

Marie Nilsson

Marie Nilsson, biträdande jurist

Marie Nilsson är biträdande jurist på Moll Wendén Advokatbyrå. Hon har tidigare tjänstgjort som föredragande jurist vid Förvaltningsrätten i Malmö, specialiserad inom kommunal- och skolrätt samt inom offentlig upphandling.

Marie kommer senast från Polismyndighetens rättsavdelning där hon arbetade med frågor gällande offentlighet och sekretess samt skadestånd.

Ulrika Norén

Ulrika Norén, biträdande jurist

Ulrika Norén är biträdande jurist hos oss på Moll Wendén Advokatbyrå.

Ulrika kommer närmast från Tingsrätten i Ystad där hon har genomfört notarietjänstgöring.

Öppna anmälningsformulär

Seminarium 21 mars 2023 kl. 16.00 – 18.00

I oroliga tider ökar behovet att tvista. Samtidigt blir det ännu viktigare att värna om samarbeten och affärer. Hur agerar man för att motverka tvister och att ekonomiska värden går om intet?

Omvärlden och samhällsklimatet präglas just nu av en stor osäkerhet. Det är inte alltid upp till ett företag själv att välja om man hamnar i en domstolsprocess – ibland kommer tvisten som ett brev på posten. Behovet att tvista ökar i ekonomiskt kärva tider och därför blir det viktigt för företagen att bedöma riskerna samt att agera strategiskt och proaktivt.

Proaktivitet är att tänka strategiskt kring tvister. Tydlighet redan i avtalsprocessen kring vilka risker som finns, och vem som bär kostnaden för den risken är positivt för båda parter. På så sätt skapar man långsiktighet i sina affärer samtidigt som man ökar möjligheten till fler och utökade samarbeten.

Tvister och oenigheter ställer höga krav på förhandlingsförmåga. Utöver juridisk kunskap och praktisk erfarenhet behövs även förmåga att förstå motparten. Hur gör man då för att navigera runt risker och fallgropar som rör tvister? Hur ökar man chansen för framgång i en eventuell process? Går det till och med att undvika tvister?

Den 21 mars bjuder vi in till en föreläsning där våra jurister delar med sig av sin erfarenhet av olika typer av tvister. De kommer även att dela med sig av praktiska exempel. Seminariet pågår första timmen, kvällen avslutas sedan med lättare förtäring och mingel för de som önskar.

Varmt välkommen!

Agenda

Detta event riktar sig särskilt till dig som har ansvar för företags affärsmässiga utveckling och kvalitetssäkring, till exempel som arbetar som revisor, sitter i ledningsgrupp eller arbetar som styrelseledamot.

Föreläsare

Stefan Wendén

Stefan Wendén, Advokat och delägare

Stefans arbete fokuserar på komplexa domstols- och skiljeförfaranden för såväl internationella som svenska klienter. Han har mångårig erfarenhet av skiljeförfaranden inom ramen för olika regelverk, bl.a. SCC, ICC och ad hoc-förfaranden med tillämpning av såväl svensk som utländsk rätt. Stefan är även anlitad som skiljeman i svenska och internationella förfaranden.

Thomas Ogard

Thomas Ogard, Advokat och delägare

Thomas är specialiserad inom arbetsrätt och tvistelösning och har lång erfarenhet av att agera ombud för arbetsgivare inför, under och efter en domstolsprocess eller annan förhandling. Han biträder företag i tvister som till exempel rör företagshemligheter, intrångsundersökningar och arbetsrättsliga tvister.

Stephanie Stensson

Stephanie Stensson, Advokat

Stephanie arbetar huvudsakligen med tvistelösning där hon hjälper klienter vid kommersiella tvister med rådgivning och processföring inför domstol eller skiljenämnd. Hon hanterar tvister som rör avtalsrätt, skadeståndsrätt, immaterialrätt (IP-rätt) och entreprenadrätt.

Webinar 3 februari 2023 kl. 08.00 – 09.00

2022 har varit ett händelserikt år och oron inför framtiden ökar bland Sveriges företag. Enligt Svenskt Näringslivs företagarpanel tror en av fem företag att de kommer att ha färre anställda om tolv månader. Vi går från stark tillväxt till en osäker omvärld där många företag kan behöva anpassa sin personalstyrka. Arbetsrättsliga nyheter 2023 har därför temat Omstrukturering.

Under Arbetsrättsliga nyheter uppmärksammar vi de viktigaste lagändringarna och ny praxis inom arbetsrätten samt delar med oss av vår know how. Webinariet är öppet för alla, men riktar sig särskilt till dig som arbetar operativt eller strategiskt med personalfrågor eller har personalansvar.

I årets webinar fokuserar vi på frågor som rör omstrukturering samt vilka möjligheter som finns för att hantera lågkonjunktur sett ur nya LAS och Huvudavtalet. Vi delar även med oss av viktiga insikter från höstens större omstruktureringar.

Webinariet är kostnadsfritt men föranmälan krävs. Länk skickas vid anmälan.


Ja, jag vill anmäla mig till Arbetsrättsliga nyheter 2023

Agenda

Föreläsare

Ebba Walberg Snygg

Ebba Walberg Snygg, Advokat och partner

Ebba är expert inom arbetsrätt och arbetar främst med förhandlingar, omstruktureringar och internutredningar. Hon har även erfarenhet av kollektivavtalsförhandlingar på internationell nivå.

Thomas Ogard

Thomas Ogard, Advokat och delägare

Thomas har arbetat med affärsjuridik under hela sin karriär och har specialiserat sig på arbetsrätt och tvistelösning. Han biträder både svenska och utländska företag exempelvis med arbetskraftsinvandring och i tvister om företagshemligheter.

John Lundberg

John Lundberg, biträdande jurist

John arbetar sedan 2020 på Moll Wendén med arbetsrätt. Han arbetar med utredningar inom ramen för visselblåsningar, omstrukturering samt granskningar i samband med företagsförvärv.


Länk till anmälan