Nya krav på underentreprenörer

Den 30 april 2021 gav Byggföretagen ut nya avtalsvillkor för underentreprenörer och bemanningsföretag vid anlitande på Byggavtalets tillämpningsområde: UE 2021. Formuläret ersätter den tidigare versionen UE 2015. På Väg- och Banavtalets tillämpningsområde fortsätter UE 2015 tillsvidare att gälla.

Bakgrunden till det nya formuläret är regelförändringar som skett i Byggavtalet 2020, kollektivavtalet mellan Byggföretagen och Svenska Byggnadsarbetareförbundet (Byggnads).

Liksom tidigare är UE 2021 uppdelat i två delar; en del med entreprenadrättsliga avtalsvillkor och en del bestående av en blankett för förstagångsanmälan av en underentreprenör eller ett bemanningsföretag till Byggnads.

Någon ny förstagångsanmälan behöver inte göras på grund av den ändrade blanketten. Avsikten är dock att UE 2021 ska börja tillämpas direkt. Därför kan du som entreprenör behöva uppdatera avtalen med de underentreprenörer och bemanningsföretag du anlitar.

De entreprenadrättsliga villkoren i UE 2021 utgör ett eget fristående avtal och gäller, som huvudregel, för alla entreprenader som underentreprenören eller bemanningsföretaget träffar avtal om efter att parterna undertecknar UE 2021. Det kan dock krävas anpassningar i exempelvis entreprenadkontrakt och/eller administrativa föreskrifter (AF), inte minst om du tillämpar AMA AF 12 av Svensk Byggtjänst.

För att underlätta för dig har vi upprättat en översiktlig jämförelse mellan UE 2015 och de nya villkoren i UE 2021, se nedan.

Ladda ner den fullständiga jämförelsen här!

Kontakta gärna oss om du har fler frågor om UE 2021 eller behöver hjälp med avtal för underentreprenörer eller bemanningsföretag!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin

Ansvarig för aktuellt specialistområde

sommarnotarie
Lediga jobb

Sommarnotarie 2022

Nu söker vi sommarnotarier inför sommaren 2022. Ta chansen att prova på livet på advokatbyrå och få inblick i arbetet som affärsjurist.  Undrar du hur

Läs mer »

Kom i kontakt med oss

Alla rättigheter förbehållna Moll Wendén Advokatbyrå AB